Wybierz kategorię
0
0,00
Twój koszyk

Brak produktów w koszyku.

Darmowa dostawa od 99zł

Jak przechowywać migdały?

  1. Wprowadzenie: Migdały to fantastyczna przekąska i idealny dodatek do zdrowej diety. Te orzechy są bogate w składniki odżywcze, w tym błonnik i białko, oraz są bardzo smaczne. Jednak jeśli lubisz migdały, prawdopodobnie zauważyłeś/aś, że mogą się stępić i smakować bardzo źle. Takie migdały nie powinny być spożywane, choć rozwiązanie jest proste, a wszystko, czego potrzebujesz, to kilka wskazówek dotyczących właściwego przechowywania.

  2. Prawidłowy sposób przechowywania migdałów: Migdały powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce lub zamrażarce. Nie zaleca się przechowywania migdałów w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas, więc spiżarnia nie jest dobrym pomysłem. Możesz jednak wyjąć odpowiednią ilość na dzień lub dwa z przechowywania, pozostawiając resztę bezpieczną i świeżą.

  3. Termin przydatności migdałów: Według Amerykańskiej Rady Migdałów, termin przydatności migdałów zależy od tego, jak są one produkowane, przetwarzane i pakowane. Naturalne migdały można przechowywać przez dwa lata lub dłużej, jeśli ich świeżość i termin przydatności są maksymalizowane poprzez umieszczenie ich w lodówce lub zamrażarce. Prażone migdały mogą pozostać dobre przez około rok w szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrażarce.

  4. Dlaczego migdały stają się nieświeże: Migdały są bogate w nienasycone tłuszcze omega-3 i jednonienasycone, dlatego są korzystne dla zdrowej diety, ale te tłuszcze zaczynają się psuć, jeśli migdały są narażone na tlen w powietrzu, zwłaszcza w temperaturze pokojowej. Zjełczały olej sprawia, że migdały smakują źle. Zepsute migdały nie są trujące, ale tłuszcze nie są już korzystne. Istnieje możliwość, że zjełczały tłuszcz mógłby przyczynić się do przewlekłych problemów zdrowotnych przy częstym spożyciu. Dlatego, gdy migdały smakują źle, czas je wyrzucić.

  5. Ryzyko związane z salmonellą przy spożyciu migdałów: Ogólnie rzecz biorąc, migdały są zazwyczaj bezpieczne pod względem ryzyka związanego z salmonellą. Salmonella to bakteria powodująca typowe objawy choroby przenoszonej drogą pokarmową, takie jak bóle brzucha, wymioty, biegunka i gorączka. Zazwyczaj myślimy o salmonelli w kontekście surowych jaj czy surowego kurczaka. Niemniej jednak, surowe migdały były odpowiedzialne za dwa wybuchy salmonelli w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie w latach 2000–2001 (głównie w Kanadzie) oraz 2003–2004.

  6. Podsumowanie: Podsumowując, migdały to pyszna i pożywna przekąska, którą można cieszyć się jako część zdrowej diety. Aby zachować ich świeżość i bezpieczeństwo podczas spożycia, ważne jest odpowiednie przechowywanie w szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrażarce. Dzięki tym prostym wskazówkom dotyczącym przechowywania, można cieszyć się świeżymi i smacznymi migdałami przez wiele lat.